« Home | Katso kenguru loikkaa... » | * puff * » | Liian kanssa » | Tämän päivän anarkismi on huomisen konservatiivisu... » | häh? » | on se hyvä... » | kesken kirjoittamisen toimittaja muistaa parisuhte... » | yliopistot... » | matkan matematiikkaa » | poikkeus vahvistaa ja niinpäinpoispäin »

Polliisi ampu tykillä kärpästä...

..vai oliko se sittenkin ennaltaehkäisevä isku härkästä vastaan?

Nonni, nyt on saatu ennustamani arvokeskustelualusta lähes noin onnistuneen, ehkä kenties noin ASEM-mellakan muodossa. Erona ennustettuun on vain se, että nyt ei keskustella ihmisoikeuksista Aasian-maissa, vaan mielenosoittajien oikeuksista ja viranomaisten vastuista Kiasman edessä.



Ylitehokas viranomaistoiminta Kiasman aukiolla rajasi keskustelun sananvapaus,- mielipiteenilmaisunvapaus- ja mielenosoittajan tietoturvakysymykseksi.

Globaali problematiikka pelkistyi kotoiseksi vapaus-vastuu, viranomaisten arvot-keskusteluksi, ja kysymykseksi: Onko omaisuudensuoja tärkeämpi arvo viranomaistoiminnassa, kuin mielipiteenilmaisunvapaus?

Iltapäivälehdissä tokikin ehdittiin jo kantaa huolta siitä, että Kiasman tapahtumat eivät edes ylittäneet kansainvälisen median uutiskynnystä, vaikka kyseisen iltapäivälehden toimittaja ja kuvaaja olivat urheasti heittäytyneet tapahtumien keskiöön.

Jos mellakoijilla jokin viesti olisikin ollut, se jäi mellakkapoliisin saartoringin sisälle. Erityisen ongelmallista on, että saman saartoringin sisään jäi ns. "normaaleja ihmisiä", kuten Helsingin kaupunginvaltuutettuja, baariin menijöitä, mellakkaturisteja ynnä teinareita, joiden tietoturvasuoja puhuttaa nyt suuresti.

Tietosuojavaltuutettu alkaa nyt ajamaan niiden etuja, jotka ovat huolissaan mm. siitä mitä jos esim. työhönottoa vaikeuttaa jokin tieto ja kuva jossakin poliisin rekisterissä. Voi nyyh!

Ei näin vaan Ranskassa, tai missään muussakaan mielenosoittamisen sivistysmaassa jengi ole näin pihalla, että menee mukamas vähän niinku kattelemaan mitä tapahtuu ja sitten kun tapahtuu, niin itketään: " Et mää vain hengailin siellä vähän niinku, ja ja emmä sillee oikeesti, vaan kun mä olin siellä niinku ihan vaan muuten vaan huvikseen, ja baariinhan mä oikeesti vaan oikasin siit aukion kautta."

Jos jokin epämääräinen alkuperäinen ajatus solidaarisuusmellakoinnista Kiinan pienviljelijöiden ja hikipajojen työläisten puolesta oli, se kyllä karkasi saartoringistä kauas horisonttiin.

Polliisi ampu tykillä mellakkakukkasta, jonka ympärillä pörräsi monenlaisia kärpäsiä. Potentiaalisia mellakoitsijoita taisi olla 20, muita mielenosoittajia 50, uteliaita pällistelijöitä 200, ja muutama toimittaja/valokuvaaja/kameraryhmä. Näillä leveysasteilla mellakan mahdollisuuskin taitaa olla harvinainen nähtävyys tai jopa yksilöllinen extreme-laji, ehkä jopa uutinen.

Polliisin tykki oli nyt ladattu liian järeillä ammuksilla. Ja yliampuminen voi kääntyä provosoinniksi, ja provosointi on taitolaji, jota viranomaisten ei ainakaan kannata erehtyä koskaan harjoittamaan. Mielenosoittajilla, mellakoijilla, niiden torjujilla ja uutisoijilla on tästä paljon opittavaa.


Fallistinen ohjus
(= esimerkinomainen wannabe provosoiva ja siksi huono ja ärsyttävä ja juurikin siksi jopa joitakin kaikessa typeryysärsyttävyydessään provosoiva ja lopulta yleistävä feministiläppä.)

Ihailtava yritys pitää reaalikottolan keskustelukulttuuria yllä netissä.

Kärjistetysti voidaan tietysti sanoa, että on typerää mennä hengailemaan mellakan liepeille, mutta jos varsinaista mellakkaa ei ole eikä tule, voidaan (ja pitää) mielestäni todellakin myös kysyä, miksi paikalla hengailevia ihmisiä vietiin putkaan, ja millä oikeudella polliisi kuvvaa ihimisiä (varsinkin jos niitä ihtiään ei sitten kuitenkaan saa kuvata).

Vaan kävihän näin sillon Göteborgissakin, mellakan liepeillä istuskellut suomalaismies tuli sekoitettua toiseen suomalaismieheen joka epäilemättä oikeastikin mellakoi. Ja tämä sekoitettu mies istui sitten n. kuukauden tutkintavankeudessa.

Muutenkinhan koko juttu on mielenosoituksen kannalta Göteborg all over again, ilman todellista mellakkaa tosin.

Vaan sitä minä en ymmärrä, miksi Suomen polliisi haluaa välttämättä toistaa Ruotsin polliisin virheet. Eikö ne jo usko, ettei sieltä kannata poliisin mallia ottaa?

Entäs ne muut parikymmentä onnistunutta mielenosoitusta? Niistä ei paljon puhuta, koska niissä mielenosoittajat käyttäytyivät rauhallisesti ja poliisikin tyytyi seuraamaan sivusta.

Tätä Smash Asemia en nähnyt, mutta sitä ennen ja sen jälkeen näytti Helsingin keskustassa partioivan poliiseja ihan tyynesti joka kadun kulmassa. Espan puistossa jotkut kiinalaiset jakoivat flaijereita poliisin seisoskellessa lähistöllä. Tunnelma oli mielestäni turvallinen ei mitenkään poliisivaltiouhkaava.

eilen kun ajoin takaisin vaasaan niin radiossa poliisiylijohtaja puhui ihan mielenkiintoisia

sanoi että "ei me kerätä listaa niistä toimittajista jotka olivat mielenosoitusalueella"

istu, isoveli, istu

mulla kuuluu viisaudenhampaasta ylen ykkönen...

Keskustelukulttuuria kun kaipaa, sitä yrittää epätoivon vimmalla ylläpitää.
Yrittänyttä ei laiteta! Kai...
Ja olen ehdottoman samaa mieltä siitä, että ruotsin poliisi ei ole hedelmällinen esikuva. Tai niin kuin Timo Harakka pressiklubilla totesi jotenkin näin: "Suomen poliisi yritti olla Asem-vieraille vieraskorea;- Pohjois-Korea."

Se, jonka huutoon kovimmin vastataan, saa näyttävimmän julkisuuden. Rauhanomaiset mielenosoitukset eivät myy lehtiä. Media on bisnes. Sikäli on hurskastelua lehdiltä puhua moralisoiden "poliisin väkivaltakoneistosta", kun toimivat itse kylmän julkisuusbisneksen arvoilla, sananvapauden tekopyhään kaapuun verhoutuen.

Lähetä kommentti

yhteys

    jumalansana@yahoo.com

disinformaatio

    kauppatieteilijöitä // 1
    humanisteja // 4
    1 valtion virallinen nörtti
    keskimääräinen vuosikurssi // 8+
    sijainti //
    1|vaasa
    1|helsinki
    1|pohjoispohjanmaa
    1|pohjois-savo
    2|turku

oliko lystiä

 feedi
                 eXTReMe Tracker