« Home | Paha vieras » | syväanalyysit, part zwei » | persoonallisuusanalyysia ja verkkoproleemeja » | terveisiä nörttilästä... » | puhu minulle kivoja » | Midsummer Night's Dream » | Plantaasi helleaallon kourissa! » | sivuajatus... » | uusmediakupla tulee taas » | pellet... »

Josko Karjalan kunnailla....

Kun ajatuksemme kesäisestä Kottolan kollektiivirypemisestä niemen notkossa tahi saarelmassa näyttää olevan ilmeisessä vastatuulessa tyrkytänpä seuraavaa: Kauniissa Karjalassa, Suomen taiteen kansallisromantikkojen romantisoimissa vaaramaisemissa, runonlaulajien kunnahilla olisi maisemaa tarjolla. Tuoreeltaan siellä kolme auringonlaskua nähneenä voisin kertoa sanoin ja kuvin mitä olisi ja ei olisi tarjolla.

1.Komeita auringonlaskuja


Ensimmäinen auringonlasku


Toinen auringonlasku


Kolmas auringonlasku

2. Flooraa ja faunaa


Faunaa.

Hämähäkkejä voi bongata vaivatta, kuten myös mäkäräisiä ja itikoita. Ja alueella asustaa myös kymmeniätuhansia muurahaisia muhkeine kekoineen, jotka pitävät läsnäolollaan ystävällisesti poissa punkit ja käärmeet.
Lintujen sulosointuja voi kuunnella lähes tauotta ja läheisellä luodolla lokkiperhe kasvattaa jälkikasvuaan ja sitä kunnioitamme. Järvestä nousee niin siikaa, kuin kuhaakin ja eiköhän se pakollinen haukikin saada rannalle ja grilliin palamaan karrelle.


Flooraa.

Mökin kupeella kukkii useampiakin Maariankämmekkä-yhdyskuntia.

(Ainoa Suomessa kasvava orkidealaji, harvinainen ja rauhoitettu, ja kokkarit huom! myös Sauli Niinistön suokkarikukkanen, kuten presidentinvaalikampanjan yhteydessä opimme. Tuoksuu mahtavalta, mutta vain iltaisin.)


Pieluksen alle sujahti myös vallan vaivatta juhannuskukkataikalajitelma, jossa vanamo, leinikki, oravanmarja, metsäkurjenpolvi, puolukka, metsätähti, kanerva ja pari rantakukkaa.

(Ei, en nähnyt unissani tulevaa sulhastani, johtuen ehkä eninnäkin siitä, että taikaan kuuluvan 7 kukan sijaan tunkaisin tyynyni alle peräti 9 kukkaa, toisaalta ongelma oli ehkä myös se, että taikaan kuuluvan juhannusyön määritelmä oli hukassa ja ryhdyin nukkumaan vasta juhannuspäivän aamuna kello 8, ja kolmanneksi menin nukkumaan riippukeinuun, josta ylihuolehtivainen veljeni leijonamieli herätteli minut vain kahden tunnin uinumisen jälkeen. Ei siinä ajassa mitään ehdi näkemään!)

Alueelta on myös kahmaistu muhkea kanttarellisaalis.


Kanttarelliaarre terassilla ja eräskin lukuisista mökkivieraista eli koira nimeltään Olga (2004)

3. Muita tietoja luonnonympäristöstä.

Mökin ympäristössä on jylhiä kalliorantoja runsaine jäkälä- ja sammalkasvustoineen. Lähes satavuotiaitten honkien kansoittamaa kuivaa kangasmetsää, mutta myös lehtomaista kosteampaa kasvustoa ja lehdoille tyypillistä lajistoa.
Mökkitontin temmellyskenttään kuuluu kaikkineen kaksi niemeä ja yksi pieni saari. Rannat ovat loivasti veteen viettäviä kalliorantoja, joissa joko kivien sekainen kiinteä savipohja tai hiekkapohja. Aurinko paistaa kesäisin mökkirantaan lähes kellon ympäri. Vain aamuyöstä se on metsän takana.
Mökin ympäristö on täysin luonnontilainen ja myös määritelty virallisesti harvinaiseksi luontoalueeksi, joten sitä myös kunnioitetaan. Vain mökin ympäristössä jo olemassa olevia polkuja saa pääsääntöisesti käyttää. Poikkeuksena tästä tontin lehtomaisessa osassa polkuja ei tarvitse välttämättä noudattaa, vaan voi talsia omia polkujaan.


Sammal ja etana

4. Maantiedettä

Mökki sijaitsee Pohjois-Karjalassa, Lieksan kunnassa (entiseltä nimeltään Brahea), Viekijärven rannalla. Viekijärvi on osa suurta itäisen Suomen Vuoksen vesistöä, joka jatkuu Pielisen kautta Saimaalle asti.

5. Mukavuuksia (ja niiden puutetta)

Alueen rakennuskannan muodostavat pieni saunamökki, jossa on kamiinalla lämpiävä tupa ja puulämmitteinen sauna. Neliöitä mökissä on yhteensä 26. Mökin edustalla on tilava ja mukava, mutta kattamaton aurinkoterassi.
Muita rakennuksia ovat aitta-liiteri ja hönderi elikkäs hyyskä. Aitassa on neliöitä noin kahdeksan. Liiterissä majailevat saunalle, mökille ja nuotiolle mukavan lämmön antavat koivuhalot. Hönderi on desingiltaan kuusikulmainen, sanuunaovinen ja huopakattoinen, mutta perusfunktioiltaan edustaa traditionaalista linjaa.

Mökkiin mahtuu uinumaan melkein mukavasti 3 henkeä ja hulvattomalla solidaarisuudella 5 henkeä,(joista yksi herää lopulta saunasta). Aittaan mahtuu suht mukavasti kaksi henkeä ja me-hengellä 3 immeistä. Varaventtiilinä on huvilateltta, jos ihan kaikkien naamat ja kuorsausdesibelit alkaa v*ttaa.


Aitta, joka on vielä sisustukseltaan vaiheessa, mutta muutoin toimii.

Mökillä ei ole sähköjä, joten se tarkoittaa öljy- ja kaasulamppuja sekä kynttilöitä valaistuksessa, kaasugrillejä- ja levyjä sekä nuotioita ruuanvalmistuksessa, sekä vedenkantamista saunaan järvestä ihan lihasvoimalla. Se tarkoittaa myös ruuan heikkoa varastoitavuutta, koskapa siihen tarkoitukseen on olemassa vain pienoinen maakellari, jonne vain kylmälaukussa voi korkeintaan kahdeksi päiväksi säilöä nopeasti pilaantuvia elintarvikkeita. Käytännössä se tarkoittaa tarkkaa suunnittelua ruoan hankinnan ja kulutuksen suhteen. Mökillä ei ole myöskään vesihanaa, viemäröintiä saatikka kaivoa, joten kaikki juomakelpoinen vesi on tuotava tullessaan. Järvivesi on aikasta puhtoista ja siinä voi toki keittää esim. kananmunat ja perunat, mutta eipä juuri muuta.

Mökin järviulotteisiin mukavuuksiin kuuluvat soutuvene ja kajakki. Naapureita ei tarvitse katsella, kun ovat sen verran kaukana tontin taka-alalla, ja erityisen tuttavallisia välejä ei ole hellitty. Joten mekastaa saa niin paljon kuin sielu sietää, jos sellaisia tarpeita ilmenee.

Mukavuuksien puutetta kompensoimaan on kehitetty hyväksi havaittuja ja käytännössä koeteltuja systeemejä.

6.Yhteydet.

Lähtipä Lieksaan sitten mistä päin tahansa länsi- tai etelärannikkoa junalla esim. perjantaina 14.7, matka-aikaa kertyy mukavat 9-12 tuntia. Eli voisitte lähteä niin Turkkuseest, Pohjois-Pohjanmaalta, kuin Vaasastakin noin kýmmenenen aikaan aamulla ja päätyisitte samaan Lieksan asemalle klo. 19.22 saapuvaan junaan.

Paluumatkalle, jos se esim. sattuisi 16.7 vaihtoehtoja junailemisiin olisi kaikille kutakuinkin samat kaksi; joko aamulla yltiö aikaisin tai sitten yöllä matkustaen, jolloin kotona olisi juuri ja juuri maanantai-aamuna tai aamuyönä. Otollisinta toki olisi, jos voisi viipyä hieman pitempään, ja jonkin sorttinen yksityisautoilu olisi kyllä aika pakollinen juttu.

6. Jotakin muuta

Älyllisiä haasteita reissulle tarjoaisi paitsi mukavuuksien puuttumisen ja hankalien
kulkuyhteyksien selättäminen, myös se että voisitte ottaa kantaa tähän rantakalliolta löytyneeseen dinosauruksen jalanjälkeen.


Onko dino vai alkuhirvi?

Tähän primitiiviseen interiööriin on aikasta kova tunku. Joten jos väki ei pelkää venymistä, joustamista, leiriolosuhteita, hieman enemmän työtä asioiden eteen ja mukavuuksien puutetta, niin kertokaa. Luontokokemus peittoaa kyllä kaiken epämukavuuden satakertaisesti. Olen siellä 15 vuotta viettänyt kesiäni, ja koskaan ei ole ollut tylsää saatikka kiire pois. Ja ketään, joka siellä on koskaan käynyt, paikka ei ole jättänyt kylmäksi. Siellä kertaalleen käynyttä väkeä ryysii sinne joka kesä.

Eräs perustavan laatuinen ongelma on tokikin aina se, että yhtenäisen sadealueen ja monipäiväisen matalapaineen aikana siellä ei ole pirukaan, koska sisätilat ovat vähäiset, varustelu niukkaa ja ulkoilmassa oleilun mahdollisuus on kaikki kaikessa. Jos sääennusteet näyttävät todella huonoilta, reissu on pakko perua lyhyelläkin varoitusajalla. Pohtikaa, ja kysykää lisää, jos inspiroiduitte.

Tää paikka ei ole hienohelmoille eikä helppoudesta nautiskelijoille. Mut jos pieni vaivannäkö nautinnon eteen onnistuu, ja askeesi ei pelota, tämä on pieni paratiisi maanpäällä.

on se sitten karjala, turkku tai se joku ihme oulunlähistöpaikka niin mä oon kyllä messissä

kun ei ole noilla työajoillakaan rasitettu, niin ei tarvitsisi sielt karjalastakaan läpi aamuyön matkustella poies

Kuulostaa houkuttelevalta. Kunhan vain säät suosivat.

Olen tosin töissä kiinni. Koetan hankkia perjantaiksi tai maanantaiksi vapaata, jos muutkin innostuvat halki Suomen seikkailemaan.

Olen sen verran kermaperse, että yritään Ruisrockiinkin parhaillaan vuokrata asuntoautoa, ettei tarvisi teltassa könöttää.

Mutta yhdeksi viikonlopuksi voisin rantautua armoitetusta ylhäisyydestäni tavallisten viherpiipertäjien ja luontoimmeisten seuraan.

Itseasiassa oikeinkin mielelläni.

Ai niin, etukäteen varoitettakoon, että hysteerinen, täysin epälooginen itikkapelkoni on jonkinmoinen rajoittava tekijä ulkonaoleiluun omalta osaltani.

Juuri tästä syystä ilahdun rannikkoseudusta, meri ajaa itikat kauas pois.

Eli ainaskin vaaleanvihreää valoa hankkeelle on näytetty. Ajankohta voi toki olla myöhäisempikin. Pistetäänpäs sitten rattaita alustavasti pyörimään. Olen pian enämpi yhteydessä tiimoilta asian...

Mut oikeasti, jos ei luonto- ja maisemafiilistely nappaa, voi miettiä haluaako oikeasti lähtä. Kaikkien ei tarvi kaikesta pystyä nauttimaan.

Lähetä kommentti

yhteys

    jumalansana@yahoo.com

disinformaatio

    kauppatieteilijöitä // 1
    humanisteja // 4
    1 valtion virallinen nörtti
    keskimääräinen vuosikurssi // 8+
    sijainti //
    1|vaasa
    1|helsinki
    1|pohjoispohjanmaa
    1|pohjois-savo
    2|turku

oliko lystiä

 feedi
                 eXTReMe Tracker