« Home | Kaksinaismoraalin luvattu maa » | hajaantukaa, täällä ei ole mitään nähtävää » | nationalismi » | Pyhä kolminaisuus ja lepopäivä » | sunnuntaipohdinta » | purkkaa tukassa » | sivistyksen kehto » | luetaan kuten kirjoitetaan » | voi elämän kevät » | helepottaa kohta »

mistä nämä hinnat tulevat, kysyn vaan

Nyt on sitten herätty Kalevassakin huomaamaan, että hetkinen, lukionkäyntihän ei olekaan ilmaista. Silti nuo summat kummastuttavat hiukan, että mistä helvetistä nämä arviot on repäisty:

"Lukion ensimmäinen luokka on yleensä kallein, ja tyypillinen kustannus koko vuoden kirjat kerralla ostavalle on 250-500 euroa", Jameran piiripäällikkö Tuomas Lappalainen laskeskelee.

Jossain määrin samoihin lukuihin on päässyt Suomen lukiolaisten liitto (SLL) omissa haarukoinneissaan.

"Jos käy läpi normaalin määrän kursseja ja ostaa kaikki kirjat uusina, ovat oppimateriaalikustannukset kirjoineen ja laskimineen kolmessa vuodessa noin 1 300-1 500 euroa. Aika kova summa monelle nuorelle. Lisäksi yo-tutkintomaksut tuovat aikanaan nekin kustannuksia helposti monta sataa euroa", SLL:n puheenjohtaja Joonas Turunen sanoo.


Toki on selvää, että kirjakaupan edustajan arviot perustuvat edustettavan liikkeen hintoihin, ja voivat hyvinkin olla vielä alakanttiin arvioituja. Mutta mistä tuo lukiolaisten liiton tyyppi tuon arvion on repäissyt, ihmettelen.

Jaa mitä tämä asia minua kiinnostaa? No, tilailin hiljattain siskoni kanssa hänen lukion ensimmäisen vuosikurssin kirjojaan, ensimmäiselle kolmelle jaksolle tosin vain, koska koko vuoteen kerralla ei kertakaikkiaan ollut varaa. Kolmen ensimmäisen jakson kirjat tulivat kustantamaan n. 400 euroa. Toki osaa käytetään läpi lukion tai läpi ensimmäisen vuosikurssin, mutta enpä usko siltikään, että kolmen seuraavan jakson (jaksojahan on kuusi vuodessa, tiedoksi vain hinta-arvioijillekin) kirjoihin sata euroa riittää.

Ainoa kirja, jonka sai käytettynä oli MAOL-taulukot, sillä juuri tätä vuosikurssia varten lukiossa ollaan päätetty vaihtaa kirjasarjaa kuudessa eri aineessa. En usko, että tämäkään tilanne on ainutlaatuinen. Mutta tämähän tarkoittaa sitä, että jatkossakaan kirjoja ei voi ostaa käytettynä, koska aiemmmilla vuosikursseilla ei näitä aivan uusia sarjoja ole ollut käytössä. Ai niin, tuohon neljään sataan ei vielä sisältynyt sitä laskinta, joka laajan matikan lukijoilla täytyy nykyään olla joku helvetinkone jonka kustannusarvio on 150 egee, min.

Siskoni ei nyt sitten tipahda tuohon keskiarvoryhmään, josta tuossa artikkelissa nähtävästi puhutaan. Jos oletetaan, että kustannukset tulevat olemaan plus pari sataa euroa (alakanttiin laskettuna) per vuosi tuohon keskiarvon ylärajaan (uusien kirjasarjojen takia siis, kun ei voi ostaa käytettynä), niin se tarkoittaa, että lukionkäynti tulee maksamaan kolmessa vuodessa n. 2300 euroa plus yo-kirjoitusmaksut (ts. noin 14 000 markkaa). Kuinka moni ammattikoulu maksaa kolmessa vuodessa näin paljon, kiinnostaisi tietää.

BTW, koska siskoni on alle 17 ja asuu vanhempiensa luona, hän ei voi saada opintotukea, joten lasku maksetaan vanhempien pussista. Siskollani on tuuria sikäli, että vanhemmat ovat keskituloisia ja kykenevät laskun maksamaan. Silti, aika kova summa monelle vanhemmalle.

Joo, oikeastaan mua tossa lukiokirjojen hinnassa ärsyttää eniten ajatus juuri tuosta, että sisällöt tuskin ovat merkittävästi vaihtuneet. Ja lisäksi tietysti järjetön hinta. Kukahan ne kirjat maksaa sitten, jos molemmat vanhemmat ovat työttömänä, esimerkiksi. Mennäänkö sossuun vai myydäänkö auto?

mä muistan lukioajoista kun hissankirjoista piti aina olla juuri senvuotinen painos.

no, kun tarkemmin tutki niin selvisi että yksi tekijöistä oli juuri meidän lukion historianopettaja.

kuka vielä väittää ettei humanisti bisnestä osaa.

Ja päivä tai kaksi tämän postauksen jälkeen jokin radiokanava, muistaakseni YleX, oli tehnyt juttua juurikin tästä asiasta.

On kuulema vaihtunut opetussuunnitelma, niin suurimmassa osassa lukioita on tänä vuonna uudet kirjat käytössä. Hintakeskiarviossaan olivat päätyneet suurinpiirtein samaan kuin minä.

Haastateltu opettaja totesi, että loppujen lopuksi kirjojen sisällöt ovat muuttuneet hyvin vähän, jatkoi että kirjakauppiaiden ja kustantamojen bisnestähän tämä on.

Lähetä kommentti

yhteys

    jumalansana@yahoo.com

disinformaatio

    kauppatieteilijöitä // 1
    humanisteja // 4
    1 valtion virallinen nörtti
    keskimääräinen vuosikurssi // 8+
    sijainti //
    1|vaasa
    1|helsinki
    1|pohjoispohjanmaa
    1|pohjois-savo
    2|turku

oliko lystiä

 feedi
                 eXTReMe Tracker